Tarih: 28.05.2020 16:09

Türkiye'nin Komşuları ve Mavi Vatan

Facebook Twitter Linked-in

Bilimsel teorilere göre Dünyamız 4,54 milyar yıl önce oluştu.  Yeryüzü ilk birkaç milyon yılda lav denizleriyle kaplıydı. Yerkabuğu zamanla soğuyarak katılaştı ama Dünya oluştuktan sadece 20 ila 100 milyon yıl sonra gezegenimize Mars büyüklüğünde Theia cismi çarptı. Bu çarpışma uydumuz Ay’ı oluşturmanın yanı sıra yerkabuğunu eritti ve Dünya’yı neredeyse tümüyle buharlaştırdı. Böylece eski Dünya’nın küllerinden daha büyük ve ağır olan yaşadığımız yeni Dünya doğdu. Dünya zaman içerisinde tek bir kara parçası olan pangea diye isimlendirilen süper kıtadan parçalanarak yeni kıtalar oluşturdu. Anadolu plakası henüz o zamanlarda yoktu. Pangea'nın ayrışması ilk önce Laurasia ve Gondwana şeklinde başladı. Anadolu plakasının oluşumu, Avrasya plakası, Afrika plakası ve Arabistan plakasının birbirlerini sıkıştırması sonucu diğerlerinden en az 10 milyon yıl daha sonra oluştu. Bu tektonik hareketlere dikkat ederseniz, Afrika plakasının Kıbrıs'ın altında bir yay çizdiğini görebilirsiniz. Doğu Akdeniz'de Doğal Gaz bulunan sondajların tamamı Afrika plakasının olduğu bölgelerde yapılan sondajlardır. Jeolojik olarak daha eski olmaları nedeniyle hidrokarbon kaynaklar oluşumlarını tamamlamışlardır.

Doğalgaz rezervlerinin konumu

MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) sınırlarının tespiti

İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin hak iddia ettiği Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) olarak nitelediği alanlarda yapılan sondajlarda Doğal Gaz bulundu. Hala yeni rezervler aranmaktadır. Şu ana kadar 9.8 trilyon metreküplük bir doğalgaz rezervine ulaşıldığı ve bunun da dünya rezervinin %5'ine tekabül ettiği söyleniyor. Yapılan tahminlere göre bu rezerv çok daha fazla. 30 ila 50 trilyon metreküp rezervin daha bulunabileceği öngörülüyor.  

İsrail'in yaptığı rezerv çalışmalarının bir kısmı

 

Lübnan ve İsrail arasında MEB anlaşmazlığı

Akdeniz'deki bu zenginliğe sahip olmak için bölge ülkeleri kıyasıya bir yarış ve hatta anlaşmazlık içerisindeler.  Türkiye ile GKRY ve Yunanistan arasında MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) anlaşmazlığı sürerken, Mısır, İsrail, Lübnan arasında da sıkıntılar devam etmektedir.

Yunanlılara göre MEB sınırları

Yunanlılara ve GKRY'e göre çizdikleri MEB sınırlarına bakarsanız Türkiye'ye neredeyse hiç bir alan bırakmadıkları görülebilir. KKTC'yi sanki hiç yokmuş gibi kabul edip tamamen kendilerine aitmiş gibi harita çizip, bir de batılı ülkelerle ve israille anlaşmalar yaptılar. Rahmetli Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, ülkesinin İsrail, Yunanistan ve GKRY ile yaptığı anlaşmaları feshetmişti. Türkiye ile anlaşmalar yapmıştı. Tabii bütün bunlar Mursi'yi devirmek için kullanılan sebeplerin başında geliyordu.

Avrupa Birliği'ne göre Akdenizdeki MEB sınırları

Avrupa Birliği, eski sömürge anlayışlarını devam ettirerek kendilerine göre Akdeniz'i tamamen parsellediklerini gösteren haritalar yayınladılar. Kendi aralarında anlaşmalar yaptılar. Haritalara bakarsanız Türkiye ve diğer müslüman ülkelerin kendi karasularına kadar bile girip hak iddia ettiler. Ama bir gerçeği unutuyorlardı, Türkiye ile henüz daha konuşmamışlardı. Türkiye, Emekli Tümamiral Cihat Yaycı paşamızın hukuki altyapısını hazırladığı MAVİ VATAN sınırlarını deklare etti. Akabinde, Türkiye ile KKTC arasında anlaşmalar imzalandı.

Yunanlıların ve Rumların şok olduğu ve Yunan adalarını bile içine alıyor dedikleri,  Mavi Vatan sınırlarına bakışı

Arapların gözünden Mavi Vatan sınırları

Mavi Vatan sınırlarının hesaplarını bozduğunu gösteren Avrupalıların yaptığı harita

Daha sonra, Türkiye, milli sondaj ve sismik araştırma gemileri ile Akdeniz'de hem arama hem de sondaj faaliyetlerine başladı.   Yunanistan, GKRY, İsrail ve İtalya, eastmed isimli bir boru hattı ile Doğu Akdeniz'de bulunan gazı deniz yoluyla (off-shore) Kıbrıs, Girit ve Yunanistan üzerinden İtalya'ya ve Avrupa'ya ulaştıracak bir anlaşma imzaladılar.

EastMed Boru Hattı Güzergahı

Ancak bir şeyi hesaba katmamışlardı. Türkiye ile Libya ile 27 Kasım 2019'da deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası imzaladılar. Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası, Doğu Akdeniz'deki diğer ülkelerin tepkisini çekti. Yunanistan, Libya'nın Atina Büyükelçisini Persona non grata (istenmeyen kişi) ilan etti.

Türkiye ve Libya arasındaki bu anlaşma eastmed isimli boru hattı projesini ıskartaya çıkardı

Bu anlaşmaya göre Mısır bile daha fazla alan kazanıyor olmasına rağmen batılıların güdümünde anlaşmaya karşı çıkmakta. Halbuki öncesinde Yunanistan ve GKRY, kendilerine göre Mısır'ın epeyce bir arazisini gasp ediyorlardı.

Batılıların yaptığı ve KKTC yi Türkiyenin işgalinde diye tanımladığı harita

  Karadenize bakarsak, kıyısı olan 6 devletin anlaştığı sınırlar mevcut. Türkiye, Rusya, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Gürcistan.

Karadeniz MEB sınırları

Ancak, bu sınırlar, Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra ciddi tartışmaları da beraberinde getirdi.  

Kırım İşgali öncesi Rusya-Ukrayna MEB sınırları 

Kırım işgali sonrası tartışmalı alanlar  

Türkiye resmi olarak Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğunu savunuyor ve işgali tanımıyor. Bütün bu tartışmalar ışığında Türkiye ve Mavi Vatan Sınırlarımızı çizmeye çalıştık.

Türkiye ve Mavi Vatan Sınırları

Bu sınırlara göre Türkiye'nin karasal komşuları; Suriye, Irak, İran, Azerbaycan (Nahcivan), Ermenistan, Gürcistan, Bulgaristan ve Yunanistan olmak üzere 8 tanedir. Mavi Vatan sınırlarını dikkate alırsak, karasal sınır komşularına ilave olarak,  Rusya, Ukrayna, Romanya, Libya, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve KKTC olmak üzere 7 ülke ile de komşuyuz. Toplam 15 ülke ile sınırlarımız var. Eğer KKTC'nin MEB sınırlarını da göz önüne alırsak, Lübnan, İsrail ve Filistin (Gazze) ile de sınır komşuluğumuz var diyebiliriz.  


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —