Diyabetin Yaygınlaşmasında Obezite ve Hareketsizlik Ana Faktörler
Dünya Diyabet Günü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Apaydın, diyabetin yaygınlaşmasında obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenmenin büyük rol oynadığını belirtti.
Diyabetin Tanımı ve Türleri
Diyabetin, halk arasında şeker hastalığı olarak bilindiğini ifade eden Doç. Dr. Apaydın, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun üretilen insülini etkili şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Apaydın, diyabetin başlıca Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki türü olduğunu ve bu hastalığın tüm yaş gruplarındaki bireyleri etkileyebileceğini vurguladı.
Dünya Diyabet Günü'nün Önemi
Toplumda diyabet farkındalığının artmasının önemine değinen Doç. Dr. Apaydın, ülkemizde yaklaşık 9 milyon diyabet hastasının bulunduğunu belirtti. "Son yıllarda diyabet hastalığının yaygınlaşmasında obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme gibi faktörler rol oynamaktadır" dedi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nün farkındalık açısından önemine işaret eden Apaydın, diyabetin erken teşhisi ve sürekli kontrol altında tutulmasının hastaların sağlıklı yaşam sürdürebilmeleri için kritik olduğunu söyledi.
Yaşam Kalitesini Artırmak İçin Bütüncül Yaklaşım
Diyabet tedavisinde kan şekeri yönetiminin öneminin altını çizen Apaydın, bunun tek başına yeterli olamayacağına dikkat çekti. Apaydın, "Bütüncül bir yaklaşım ile hastalarımızın yaşam kalitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar mutlaka sürece eklenmelidir" dedi. "Geliniz, bu günden başlayarak 'tam iyilik hali' hedefini merkeze koyalım ve diyabetlilerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik adımları hep beraber başlatalım" sözleriyle, daha geniş bir bakış açısının önemini vurguladı.