Kask tak, güvende ol

Kask tak, güvende ol

Genel 10.08.2022 16:25:13
Kask tak, güvende ol

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü ve Gün FM işbirliğinde süren Emniyet Saati programına Sandıklı Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amiri Komiser Yardımcısı Onur Kaya konuk oldu. Programda motosiklet, motorlu bisiklet ve bisikletin güvenli kullanımı ve cezai yaptırımlar konuşuldu.

Ülkemizde son yıllarda motosiklet ve motorlu bisiklet sayısı ile kullanımının hızla arttığına değinen Kaya, “Bu araçlar tescilli araç sayısının yüzde 14.6’sını teşkil etmekte, kazaya karışan araçların ise yüzde 18.8îni bu tür araçlar oluşturmaktadır” diye konuştu.

“Koruyucu başlık standartlara uygun olmalı”

 

“Araştırmalara göre bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerde koruyucu başlık kullanımının kaza sonucu ölüm ve ağır yaralanma riskini yüzde 45 oranına kadar azaltma etkisi bulunmaktadır” bilgisini paylaşan Sandıklı Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amiri Komiser Yardımcısı Onur Kaya, “Muhtemel trafik kazalarından korunabilmek amacıyla seyahat esnasında mutlaka koruma başlığı ve koruma gözlüğü kullanılmalıdır. Bisiklet sürücülerinin koruyucu başlık kullanmalarının ise trafik kazalarına bağlı kafa travmalarını yüzde 25 oranında azaltma potansiyeli bulunmaktadır. Motosiklet ve bisiklet koruyucu başlıklarının güvenlik standartları belirlenmiş olup, özellikle yüksek hızlara ulaşabilen motosikletlerde boyun hasarlarını önleyecek şekilde tasarlanmış olan koruyucu başlıkların kullanılması zorunludur. Standart dışı olarak üretilen ve aksesuar olmaktan başka bir özelliği olmayan koruyucu başlık türlerinin kullanılmaması gerekmektedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

“Kazada ölen her 100 kişiden 48’i motokurye”

 

Motosiklet kazalarında ölen her 100 kişiden 48’inin motokurye olduğunu söyleyen Kaya, “Motosiklet kazalarındaki ölüm ve ağır yaralanmaların temelinde başa alınan darbeler dikkat çekmektedir. Başa alınan darbeleri önlemenin ve hayatta kalmanın yolu kask takmaktır. Kask takan sürücü ve yolcular hayatta kalma oranını 5 kat arttırır” dedi.

 

 


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Cumartesi 17.6 ° / 5.7 °
Pazar 18.7 ° / 3.8 °
Pazartesi 20.8 ° / 6 °