İstismar vakaların göz ardı etmeyin!

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü ve Gün FM iş birliğinde süren Emniyet Saati programında konuşan Çocuk Şube Müdürlüğü’nden Komiser Yardımcısı Sait Arıkan, "İstismar vakaların göz ardı etmeyin! hemen emniyete bildirin" dedi.

Genel 6.07.2022 14:09:48
İstismar vakaların göz ardı etmeyin!

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü ve Gün FM iş birliğinde süren Emniyet Saati programına Çocuk Şube Müdürlüğü’nden Komiser Yardımcısı Sait Arıkan konuk oldu.

 

Programda çocukların maruz kalabileceği suçlar ve ebeveyn farkındalığı konuşuldu.

 

Çocuk istismarı konusunda bilgiler aktaran Arıkan, “18 yaş altındaki birey olarak tanımladığımız çocuğa, tanıdığı ya da tanımadığı yetişkinler, sıklıkla kendisine bakmakla yükümlü kişiler tarafından zarar verilmesi, okul ortamında arkadaşları tarafından kötü amaçlı bir davranışa ihmale maruz kalmasıdır” diye konuştu.

 

“Bazen geri dönüşü olmayan hasarlar ile sonuçlanır”

 

Açıklamalarını sürdüren Arıkan, “Cinsel istismar çocuğun yaşı gereği tam olarak anlayamadığı, bu nedenle onay vermesinin de söz konusu olamayacağı, gelişimsel olarak hazır olmadığı ya da toplumun yasalarına, sosyal normlarına aykırı olacak şekilde bir cinsel etkinliğe dahil edilmesidir. Cinsel istismar bir çocukla bir yetişkin ya da kendisinden büyük başka bir çocuk arasında gerçekleşen, sorumluluk, güven veya güç ilişkisini kullanarak istismarcının cinsel tatminine neden olan davranıştır. Bu davranışlar sonucunda çocuğun fiziksel, sosyal gelişimi engellenir, hatta bazen geri dönüşü olmayan hasarlar ile sonuçlanır. Bu davranışlar genellikle içinde bulunduğu toplumun kültür değerleri dışındadır ve konunun bilirkişileri tarafından da istismar olarak kabul edilen eylemlerdir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

“Çocukla tekrar konuşma yapılmamalı”

 

“Cinsel istismara uğrayan bir çocuğu, öncelikle hemen kolluk birimlerine haber verilmeli ve gerekli işlemler derhal başlatılmalıdır” diyen Arıkan, “Çocuğu üstün yararı için çocukla konuyu öğrendikten sonra tekrar bir konuşma kesinlikle yapılmamalıdır ki çocuk tekrar mağdur duruma düşürülmemelidir. Okulda öğretmenler konuyu öğrendikten sonra tutanağa bağlayıp, çocukla bir daha konuyla alakalı görüşme yapmadan kolluk birimlerine haber vermelidir. Çocuğun istismar olayıyla ilgili değerlendirmesini Cumhuriyet Savcısı, adli görüşme odaları ve hastanelerde bulunan çocuk izleme merkezlerinde alanında uzman doktor ve psikolog eşliğinde yapmaktadır. Çocuğun yurda ya da aileye tekrar teslim edilip edilmemesi konusunda görüşme akabinde gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Çarşamba 26.1 ° / 12.1 °
Perşembe 22.3 ° / 10.6 °
Cuma 21.6 ° / 8.6 °