Kiraz'da zarar 700 milyon

Napolyon kirazıyla dünyaca ünlü Sultandağı ilçesinde yaşanan don olayları nedeniyle Kiraz üreticilerinin bu yılki zararının en az 700 Milyon lira olduğu ifade ediliyor.

Genel 1.07.2022 10:26:42
Kiraz

Napolyon kirazıyla dünyaca ünlü Sultandağı ilçesinde yaşanan don olayları nedeniyle Kiraz üreticilerinin bu yılki zararının en az 700 Milyon lira olduğu ifade ediliyor. Devlet desteği çıkmaması halinde çiftçinin kiraz bahçelerini kendi haline bırakabileceği, bunun da gelecek yılki zararı iki katına çıkarabileceği belirtildi.

 

Edinilen bilgiye göre, Şubat ayında Kiraz ağaçlarının henüz uyandığı sıralarda yaşanan Radyasyon dolu olarak bilinen dalgalı don olayı, Napolyon kirazının rekoltesinin yüzde 90 oranında düşmesine neden oldu.

 

TARIM MÜDÜRLÜĞÜ RAPOR HAZIRLADI

 

Bölgede yaşanan don ve ağaçların meyve vermesinin ardından yaşanan yağmurların Kiraz rekoltesinde önemli kayıplara neden oldu.

Sultandağı’nda Çiftçi Kayıt Sisteminde bulunan 2200 Kiraz üreticisinin, bahçelerinde zarar olduğu gerekçesiyle hasar tespiti istedi.

Tarsim tarafından sigortalanan ağaçların meyve vermeden don nedeniyle bu hale gelmesinden dolayı ödeme yapmıyor. Yağmur nedeniyle oluşan zararların bir kısmını Tarsim olarak karşılandığı öğrenildi. Bölgenin bu yılki zararı ise en az 700 milyon Lira.

 

ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR

 

Sezon boyunca 10 dekarlık kiraz bahçesinin sadece sulama maliyetinin 15 bin lira civarında olduğunu belirten kiraz üreticileri, Tarım müdürlüğü tarafından hazırlanan raporları dikkate alarak çiftçinin desteklenmesi gerektiğini vurguladılar.

Ağaçların bakımının devam ettiğini belirten çiftçiler, destek sağlanmaması halinde kiraz bahçelerinin kendi haline bırakılabileceğini, bunun da gelecek yıl kirazda hiçbir şekilde ürün alınamayacağı anlamına geldiğini söylediler.

 

YÜZDE 90 REKOLTE KAYIBI VAR

 

Sultandağı bölgesinde geçtiğimiz yıl 30 bin ton kirazın ihraç edildiğini belirten çiftçiler, bu yıl bahçelerde toplanacak kiraz bulamadıklarından yakındılar.

Bu nedenle bölgeye gelen mevsimlik işçilerin de gelmediği biliniyor. Bu nedenle kiraz toplayan işçilere günlük 150 ila 200 lira arasında yevmiye veriliyor.

 

ÇİFTÇİ BORÇLARI ERTELENSİN

 

Sultandağı kiraz üreticisi, yaşanan felaket nedeniyle borçlarını ödeyemez duruma geldi. Borçlarının ertelenmesini, faizsiz kredi kullandırılması ile kooperatiflere verilecek yüzde 50 desteklemenin biran önce verilmesini isteyen çiftçiler, sulama, gübre desteklerinin kendilerine soluk aldıracağını ifade ettiler.

 


Haber Kaynak : BEYAZ BELGE
Cumartesi 24.7 ° / 6.9 °
Pazar 24.9 ° / 8.6 °
Pazartesi 22.4 ° / 8 °